2011. május 25., szerda

A Duna Kiadó sajtóközleménye

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2011. június 1. – Magyarország legnépszerűbb íróival készült interjúkönyv, Jézusról kialakított képet megdöntő botránykönyv, valamint a Kádár-korszak honvédelmi miniszterének feltáró könyve fogadja az Ünnepi Könyvhéten a minőségi olvasmányokra, valódi különlegességekre vágyó látogatókat a Duna International standjánál. A Kiadó egy országos kampánnyal is követi az esemény szellemiségét, mellyel az olvasás szépségére, hasznosságára hívja fel a figyelmet.
A könyv, az olvasás maga a kultúra. Minden nap, minden órában szinte észrevétlenül olvasunk: plakátokat, vagy éppen járművek feliratait. A felgyorsult információáramlásban azonban gyakran megfeledkezünk az egyik legfontosabb tudásforrásról: a könyvről.
A nemzetközi szinten is elismert Ünnepi Könyvhét megrendezésének alapvető célja a „könyvkrízis” megelőzése, a könyvek népszerűsítése, új olvasók szerzése volt. Ekkor valószínűleg nem is sejtették, hogy a 2011-re a könyvkrízis bekövetkezhet.
Kutatások szerint ugyanis folyamatosan csökken azok száma, akik rendszeresen vesznek kezükbe könyvet; a TV nézés mellett már az internetezés és az újságolvasás is megelőzte az olvasást.
A Duna International Kiadó és a marosvásárhelyi Mentor Kiadó, ezért is indította el „Wass Alberttel az olvasás népszerűsítéséért” elnevezésű kampányát, melynek kertében Magyarország egyik legnépszerűbb írójával, Wass Albert műveinek díszkiadásával és országos akcióval hívják fel a figyelmet az olvasás fontosságára. Az akcióval azoknak a magyar szerzőknek a népszerűsítését tűzték ki célul, akiket sokan azért nem ismernek, mert művük nem kötelező olvasmány. A kampány keretében 2011. június 5-én vasárnap, 16 órakor tartanak felolvasást lelkes diákokkal.
Az Ünnepi Könyvhétre a Kiadó a kampányon felül valódi könyv különlegességekkel is készült. Magyarország legelső magánkiadója megalakulásától követi a társadalmi változásokat és igényeket, valamint a piaci környezet és a versenyhelyzet alakulását. Ennek megfelelően olyan kiadványokkal várják az olvasókat, melyek valószínűleg igazi bestsellerek lesznek.
A Prima Prissima díjas „interjú-király”, Szegő András, Bombasiker című könyvében annak jár utána, mi lehet a siker titka. Az örök titok feltárásában olyan alanyok segítenek neki a riportkönyvében, akik a jelenkori könyvpiac legmeghatározóbb személyiségei. A keletkutató, tudományos fantasztikus regényíró Lőrincz L. László, a hazai populáris-ezoterikus irodalom legismertebb alakja Müller Péter, vagy éppen a fiatal, sikeres női írók közül Fejős Éva, Stahl Judit és Vass Virág tesznek kísérletek a titok feltárására. Szegő tíz különböző életutat mutat be, tíz különböző személyiségen keresztül.
A külföldön már sok vihart kavart Bradford dr: Ki volt Jézus című könyve valódi siker-várományos. Bradford kutatásai során olyan fordítási hibákat fedezett fel, ami alapvetően megváltoztathatja Jézusról alkotott képünket. Bradford szerint ugyanis Jézus nem egy asztalos, hanem egy sikeres, középosztályba tartozó, magas intelligenciájú építész fia volt.
A bibliai tudós, dr. Adam Bradford Jézus ún. hiányzó éveit (12-30) is megfejti. Álláspontja szerint vallási iskolában tanult és Judea egyik legmagasabb rangú rabbijává vált.
A szerző úgy véli, hogy mindezeknek köszönhetően válhatott csak olyan erős és elfogadott személlyé, aki kritizálhatta az akkori zsidóság vezető rétegeit. És éppen ezzel magyarázható a zsidó vezetők gyűlölete Jézus irányában: sok időt és energiát fektettek a fiatalember képzésébe, aki később elhagyta őket. A szerző előszavában egy igazi rejtélyre is utal: „Lehetséges-e az azonban, hogy a Krisztus személyére vonatkozó tények, ha rejtve is, de mindig is ott voltak az evangéliumokban?”
A Könyvhétre kiadott könyvek közül talán a legnagyobb érdeklődésre azonban Kárpáti Ferenc, a Kádár-korszak legutolsó honvédelmi minisztere: Puskalövés nélkül című műve számíthat. Kárpáti minisztersége alatt kezdődött meg a hadsereg depolitizálása, valamint nevéhez fűződik a honvédelem és a hadtudomány területén elért tudományos eredmények Stromfeld Aurél-díjjal történő elismerési rendjének kialakítása. A korszak átalakulását jelzi az is, hogy ebben az időben váltottak a hadseregben az elvtárs-ról a bajtárs megszólításra is.
A kötetben Kárpáti személyes hangú visszaemlékezéseit olvashatjuk, a krónikás hitelességével, a fellelhető irattári-levéltári dokumentumok, jegyzőkönyvek, sajtóközlemények hozzáértő feldolgozásával. Az író szerteágazó és alapos munkával törekedett arra, hogy a sokszor a kulisszák mögött zajló történésekhez, eseményekhez kapcsolódó különösen fontos, akkor még titkosnak minősített információk feltárásával végre eltűnjenek a fehér foltok a rendszerváltás előtt utolsó évtized történelméből.


KÖNYVHETI KIADVÁNYAIK

REGÖS ISTVÁN ATTILA: HOMO SAPIENS – EGY REMÉNYTELI TRAGÉDIA MINDEN REMÉNYVESZTETT KORNAK – ÜKH 2011.
„Egész eddigi életem során egyre inkább tágítani igyekeztem az emberi célokról, a sorsról, vágyakról, a lélek mozgatórugóiról alkotott elképzeléseimet. A nagy elődök (Dante, Milton, Goethe, stb.) nyomdokába szerettem volna lépni, a XXI. századi ember látásmódját, kitágított szellemi horizontját, a jelen múltba nyúló és jövőbe mutató tapasztalatait hozzátéve a már felhalmozott tudáshoz. Szerettem volna nyomot hagyni mind az irodalom, mind a filozófia terén. Azon túl, hogy talán valami fontosat, újat, vagy netán már meglévőt új köntösbe öltöztetve tudok bemutatni, még szórakoztatni is szeretnék a szó klasszikus értelmében.” – Regös István Attila
ISBN: 978-615-5129-14-8 Méret: 120x202 mm
Kötés: kemény tábla + envelope Ár: 3495 Ft

DR. KOLIMÁR GYÖRGY: VIHAROS ÉVSZÁZAD – ÜKH 2011.
Ez a könyv az élet fontos dolgairól szól a kortársakhoz és a jövő nemzedékhez, a 80 esztendős szerző ismereteinek és tapasztalatainak humorral fűszerezett átadásával. A reflexív filozófia értelmében minden egyes ember egy egész világ; minden ember sorsa és életútja megíratlan, vagy esetleg megírt regény; minden ember élettapasztalata tanulságos lehet mások számára. A könyv fejezetei ilyen felfogásban – a szórakoztatás igényével érintik a múlt, a jelen és a jövő kérdéseit; a társadalom és a történelem, politika és a hatalom, a jog és az igazság, a hitvilág és az erkölcs, az elmélet és a gyakorlat, a háború és a béke, az utazások és az élmények, a megélhetés, a boldogulás és a boldogság mindenkit érdeklő témaköreit.
ISBN: 978-615-5129-16-2 Méret: 158x260 mm
Kötés: kemény tábla Ár: 2495 Ft

PALKOVICS GYÖRGY: KAKPUSZTA – ÜKH 2011.
Kakpuszta történeteit el kell mesélni, meg kell ismertetni az olvasóval. Palkovics György novelláskötete egy olyan világnak állít emléket, amely a történelem malmain szertefoszlott, a semmibe veszett.
Az elbeszélések szerzője Belső-Somogyban született, itt élte gyermekkorát, itt érett felnőtté. Szülőfaluja, Kakpuszta a magyar paraszti létforma esszenciáját hordozta, s ez olyan élményszerűen tárul elénk a könyv lapjain, hogy szereplőit közeli ismerősnek érezzük, és velük együtt éljük át, hol mosolyogva, hol könnyeinkkel küszködve sorsuk fordulóit.
Az íróból katartikus tisztasággal kívánkoznak ki ezek a történetek. Szeretni való emberekről mesél, megőrzött gyermeki szeretettel, gördülékeny stílusban, ízesen anekdotázva. S miközben a paraszti világról elemi erővel adja át fiatalkori élményeit, és a néprajz, a kultúra, a földművelés, a vadászat területeiről is sok mindent megtudunk, tanúi leszünk egy formátumos személyiség kibontakozásának.
Ízig-vérig magyar történet, megkapóan tiszta és fergetegesen mulatságos. Családrege, szerelem, háború, helytörténet, gyönyörű természeti képek. Letehetetlen olvasmány. – Dr. Torda István művelődéstörténész
ISBN: 978-615-5129-15-5 Méret: 142x197 mm
Kötés: kartonált Ár: 1995 Ft


KÁRPÁTI FERENC: PUSKALÖVÉS NÉLKÜL… – ÜKH 2011.
KÁDÁR UTOLSÓ KATONÁJA VOLTAM
A kötetben a Kádár-korszak utolsó honvédelmi minisztere vetette papírra személyes hangú visszaemlékezéseit, ugyanakkor a krónikás hitelességével, a fellelhető irattári-levéltári dokumentumok, jegyzőkönyvek, sajtóközlemények hozzáértő feldolgozásával, szerteágazó és alapos munkával törekedett arra, hogy a sokszor a kulisszák mögött zajló történésekhez, eseményekhez kapcsolódó különösen fontos, akkor még titkosnak minősített információk feltárásával végre eltűnjenek a fehér foltok a rendszerváltás előtt utolsó évtized történelméből.
ISBN: 978-615-5129-17-9 Méret: 155x255mm
Kötés: kemény tábla Ár: 3495 Ft

SZEGŐ ANDRÁS: BOMBASIKER – ÜKH 2011.

Mi a siker titka? – tették fel ezerszer a kérdést sikeres embereknek. Szegő András riportalanyai – Fejős Éva, Lajos Mari, Lőrincz L. László, Lux Elvira, Müller Péter, Nemere István, Rácz Zsuzsa, Stahl Judit, Vass Virág, Vavyan Fable – szerint nincs titok: de kell hozzá munka, olykor kemény, olykor játszi könnyű munka, kell hozzá egy csipet szerencse, kitartás, emberi fogékonyság…
Tíz különböző műfaj, tíz különböző életút, tíz különböző személyiség, de egy közös van bennük: könyveik ott vannak a sikerlisták élén…
ISBN: 978-615-5129-13-1 Méret: 155×225 mm
Kötés: kemény tábla Ár: 3495 Ft


ERICH VON DÄNIKEN: AZ ELVESZETT TUDÁS NYOMÁBAN
Ebben a könyvben Erich von Däniken közzéteszi az Egyiptom, Dél-Amerika és Ázsia eddig megfejtetlen rejtélyeiről tudósító legújabb lélegzetelállító beszámolókat. Akik figyelemmel kísérik az archeológia egy mindmáig tiltott területét kutató szakemberek munkáit, azok előtt feltárulnak a misztikus helyek, legendás népek és mágikus kultuszok titkai.
A világ legkülönbözőbb tájain fellelt rejtélyes régészeti lelőhelyekről és ősrégi leletekről olvashatjuk itt a különböző természet- és szellemtudományi szakterületek tudósainak és szakértőinek a beszámolóit. Mindannyian a következő lélegzetelállító eredményre jutnak: a múltban földön kívüli, intelligens lények látogatták bolygónkat.
ISBN: 978-615-5129-18-6 Méret: 150x212 mm
Kötés: kemény tábla Ár: 3495 Ft


DR. A. T. BRADFORD: KI VOLT JÉZUS?
„Sok olyan kérdést tehetünk fel Jézusról, az emberről, amit nehéz megválaszolni. Mi lehetett Jézusban, ami annyira ingerelte a zsidóság vezető rétegeinek nagyon is eltérő csoportjait – a farizeusokat (a zsidók törvényeinek elkötelezett tanítóit) csakúgy, mint a Heródes pártiakat (zsidókat, akik a pogány római hatalmat támogatták) – hogy ezek akár szövetkezni is hajlandóak voltak ellene?
Egy szigorúan irányított társadalomban, hogyan tehette meg Krisztus, hogy két alkalommal is kiűzze a Templomból a hivatalos pénzváltókat és az áldozati állatok árusait anélkül, hogy a templomőrség letartóztatta volna?
Ki volt Jézus földi atyja, József, és milyen hatást fejtett ki élete Krisztuséra?
A rendelkezésre álló adatok hiányossága sok szerzőt késztetett már arra, hogy maga álljon elő különféle elképzelésekkel Jézusról – mármint az „igaziról”. Lehetséges-e az azonban, hogy a Krisztus személyére vonatkozó tények, ha rejtve is, de mindig is ott voltak az evangéliumokban?” – A szerző előszavából
ISBN: 978-615-5129-19-3 Méret: 155x225 mm
Kötés: kartonált Ár: 3495 Ft

Díszdobozos kiadványok:

MAGYAR KIRÁLYOK ÉS URALKODÓK 10-18. KÖTET – DÍSZDOBOZ 2.
Vitéz Miklós, Kiss-Béry Miklós: Az Anjouktól a Habsburgokig
A Duna International Könyvkiadó nagy sikerű, 26 részes könyvsorozatának 10–18. kötetét most díszdobozban nyújtjuk át az Olvasóknak. A második díszdoboz kötetei az Árpád-házi királyokat követő uralkodók életét, történelmi jelentőségű tetteiket, a kor társadalmi szokásait mutatja be kilenc gazdagon illusztrált kötetben. A kötetek: 10. Károly Róbert és Nagy Lajos; 11. Mária, Zsigmond és Albert; 12. V. László és Ulászló; 13. I. (Hunyadi) Mátyás; 14. II. Ulászló, II. Lajos és I. (Szapolyai) János; 15. I. Ferdinánd, Miksa és Rudolf; 16. II. Mátyás, II. Ferdinánd, III. Ferdinánd; 17. I. Lipót és I. József; 18. János Zsigmond, Báthory István és Zsigmond.
ISNB: 599-978-6155-02-6, Méret: 220×95×295 mm.
Kötés: díszdoboz (9 kötet/doboz) Ár: 13.560 Ft

LEO KESSLER: LEO KESSLER HÁBORÚS REGÉNYEI 11-20- DÍSZDOBOZ 2.
Leo Kessler – írói álnév; igazi neve Charles Whiting, aki a II. világháború végén haditudósítóként végigjárta Franciaországot, Belgiumot, Hollandiát, Németországot. A fronton megélt tapasztalatait írta meg lélegzetelállítóan izgalmas háborús regényeiben. Ez a 10 kötetes, díszdobozos válogatásunk azokból a történetekből kínál ízelítőt, amelyek akár igazak is lehettek volna: a helyszínek valóságosak, s bár a történetek hősei: az arisztokrata származású von Dodenburgtól a hamburgi melós Schulzén át kitalált személyek, sorsuk mégis hűen mutatja be a náci Németország katonáinak igazi emberi szenvedéseit a II. világháború poklaiban.
ISNB: 599-963-9919-85-0, Méret: 126×173×206 mm.
Kötés: díszdoboz (10 kötet/doboz) Ár: 7995 Ft


„Wass Alberttel az olvasás népszerűsítéséért” kampányról
Supka Géza közel 90 éve álmodta meg az Ünnepi Könyvhetet, az olvasás népszerűsítésére, melyet idén 82. alkalommal rendez meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.
A történelmi múlttal bíró, nemzetközi szinten is elismert, egyedi hangulattal bíró Ünnepi Könyvhét megtartására a Literatura főszerkesztőjeként, Supka Géza tett javaslatot. Egy olyan rendezvényt álmodott meg, mely a könyvet népszerűsíti.
A vásár alapvető célja a „könyvkrízis” megelőzése, a könyvek, az olvasás népszerűsítése, új olvasók szerzése volt. Ekkor valószínűleg nem is sejtették, hogy a 2011-re a könyvkrízis bekövetkezhet.
Kutatások szerint ugyanis folyamatosan csökken azok száma, akik rendszeresen vesznek kezükbe könyvet; a TV nézés mellett már az internetezés és az újságolvasás is megelőzte az olvasást. A felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság közel fele (49%) olvas, évente átlagosan 4 könyvet. A legfrissebb PISA kutatás is döbbenetes eredményt hozott: hazánkban a tanulók 25,5%-a állítja magáról, hogy sohasem olvas!
A Duna International Kiadó és a marosvásárhelyi Mentor Kiadó, Supka szellemiségét felidézve, ezért is indította el „Wass Alberttel az olvasás népszerűsítéséért” elnevezésű kampányát, melynek kertében Magyarország egyik legnépszerűbb írójával, Wass Albert műveinek díszkiadásával és országos akcióval hívják fel a figyelmet az olvasás fontosságára. A kampány keretében az ország különböző pontján tartanak felolvasásokat színészekkel és diákokkal.
A Duna International Kiadó célja az olvasás népszerűsítése mellett az irodalmi örökségünk ápolása, olyan írók kiemelésével, akiket kulturális munkásságuk emel a legmagasabb szintű irodalmi nagyságok közé.
Baráz Miklós, az esemény kapcsán elmondta: „Az akcióval azoknak a magyar szerzőknek a népszerűsítését tűztűk ki célul, akiket sokan azért nem ismernek, mert művük nem kötelező olvasmány. Wass Albert irodalmi munkásságának kritikai feldolgozása ugyan még ma is folyik, népszerűsége azonban megkérdőjelezhetetlen. Ezért döntöttünk az erdélyi Mentor kiadóval amellett, hogy első körben mindenképpen Wass Albert műveit adjuk ki, mindenki számára elérhető – a piaci árnál alacsonyabb – áron!”
A kiadóról:
A Duna International Kft közel húszéves kiadói és könyvterjesztői tapasztalattal rendelkezik. A Kiadó elődje Magyarország első magánkiadója volt. A rendszerváltás után témaválasztásában igyekezett követni a társadalmi változásokat és igényeket, a piaci környezet és a versenyhelyzet alakulását, ennek megfelelően alakította kiadói programját.
Az egyik legnagyobb sikert hozó vállalkozásuk a 2001-ben indított új sorozat, a Nemzet nagyjai, amelynek keretében – mintegy alsorozatok (Nemzet Színészei, Sportolói és médiaszemélyiségei) – különböző témakörök szerint csoportosítva jelennek meg könyveink.
A fentieken kívül igen népszerűek az egészségügyi, pszichológiai témájú könyveik, melyek komoly segítséget nyújtanak az érdeklődők számára, hogy egészségesebb, természetesebb életmódot alakítsanak ki maguknak, foglalkozzanak lelki egészségük gondozásával, személyiségük, önismeretük fejlesztésével. Ezek az ismeretterjesztő, tanácsadó kiadványok, mint pl. Maria Treben: Egészség Isten patikájából; Kurt Tepperwein: Mit árul el a betegséged? stb. szinte már fogalommá váltak hazánkban.
A szépirodalmi művek terén különös hangsúlyt fektetünk a kortárs irodalom terjesztésére, ennek keretében a fiatal szerzők felkarolására.
Nagy népszerűségnek örvendenek egy-egy sajátos területet felölelő kiadványaik, mint pl. a FORMA-1 és a MotorGP sztorik, amelyek a technikai sportok világáról, versenyeiről, híres személyiségeiről adnak hiteles és nem utolsósorban érdekes képet.
A Kiadó az országban új, egyedi kezdeményezésként indította be a magánkiadás konstrukcióját, melynek keretében a Kiadó magára vállalja a szöveggondozás, a szerkesztés, a nyomdai előkészítés és lebonyolítás, a terjesztés, reklámozás valamennyi feladatát, gondját.
A kiadó könyvterjesztéssel is foglalkozik, és nem csak a saját, hanem más kiadók könyveit is értékesíti az áruházláncokban, a hipermarketekben, multikban és élelmiszer-áruházakban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése